SUSANNA CRESPO & JAUME TORRENT

Data:    Diumenge, 16 de juny del 2019
Hora:    6:00 de la tarda
Lloc:    Espai F

Susanna Crespo Held, Soprano

Neix a Donaueschingen (Alemanya). Es forma musicalment al Conservatori Superior de València. Rep consells de Carme Bustamante a Barcelona i es diploma brillantment en el Istituto di Musica Antica della Civica Scuola di Milano, gràcies a una beca del Ministeri de Cultura d’Espanya. Continua la seva formació amb Anatoli Goussev.

Canta en diversos festivals nacionals i internacionals i és dirigida per músics de reconegut prestigi internacional entre els que destaquen Jordi Savall, Gabriel Garrido i Ottavio Dantone. Col·labora com a solista amb diversos grups de música antiga i l’acompanyen nombroses orquestres entre les que destaquen I Pomeriggi Musicali di Milano, Florilegium, Il Suonar Parlante, Armoniosa, Orquestra Barroca Catalana entre d’altres.

Paral·lelament interpreta música del període romàntic, així com misses i oratoris de Haydn, Mozart, Rossini, Mendelssohn i Schubert amb diverses orquestres catalanes, lituanes, alemanyes e italianes.

Efectua enregistraments radiofònics per RNE, Radio France, Rai, WDR, i per a televisions com TV3, TVE i Antenne 2.

És convidada pel Conservatori Superior de Música de València per a impartir una master-class dedicada a la música vocal de J.S. Bach.

Publica pel segell discogràfic Naxos el seu CD amb Musica Poëtica que inclou 5 cantates inèdites d’A. Scarlatti que està recollint excel·lents crítiques de la premsa especialitzada.

Es dedica amb intensitat al repertori de cambra. Destaquen les seves col·laboracions amb Eduard Martínez (clave), Michele Barchi (clave), Joan Miquel Hernández Sagrera (piano) i actualment, amb el guitarrista i compositor Jaume Torrent de qui ha estrenat la versió revisada al 2013 del seu cicle de 10 cançons per veu i guitarra titulat “Per a una sola veu” sobre poemes de Carles Riba.

Jaume Torrent, Guitarrista i compositor

És el primer compositor a la història de la guitarra que ha desenvolupat un llenguatge polifònic, funcional i orgànic en tonalitats com La bemoll major, Do sostingut major, Mi bemoll major, Fa sostingut menor, etc. (tonalitats que la tradició compositiva de la guitarra ha considerat com inoperants per al desenvolupament del llenguatge guitarrísitic).  Amb les 24 Fantasies escrites en totes les tonalitats majors i menors i les 8 Sonates  -la núm. 4 està en Lab M i la núm. 5 en Mib M-  Jaume Torrent obre les portes de la guitarra a un món de tonalitats, modulacions i desenvolupaments temàtics mai explorat fins ara, situant-la  -respecte de la ductilitat tonal- a l’alçada de la dels instruments més rics en literatura polifònica. Vladimir Mikulka afirmà: «...aquestes obres per a guitarra circulen per camins compositius que, fins ara, només podíem trobar en la literatura pianística dels grans compositors. L'abast de les troballes que posseeixen constitueixen, pels guitarristes, un dels millors valors del nostre repertori». És autor de més de 200 obres per a guitarra que inclouen guitarra “solos”, música de cambra amb guitarra i concerts per a guitarra, guitarra i violí o guitarra i flauta i orquestra. El seu Concert de Rialp per a guitarra i orquestra simfònica, op.70 està considerat per veus autoritzades del panorama internacional de la guitarra, de la musicologia, de la direcció d'orquestra i de la composició (Ángelo Gilardino, Patricio Mátteri, Henri Jul Hansen, Jordi Cervelló, etc.) com "un dels millors concerts per a guitarra escrits fins al moment que es presenta com a rival dels grans concerts de compositors de la talla de Joaquín Rodrigo, Heitor Villa-Lobos, Leo Brouwer o Lalo Schifrin, entre d'altres".

La seva presència com a concertista en els escenaris internacionals és permanent i ha actuat com a solista de prestigioses orquestres europees i americanes -Orquestra Simfònica de París, de Cambra d'Israel, Simfònica de la RAI, Dresdner Philharmonie, Filharmònica Nacional d'Ucraïna, de la RTV Espanyola, Bilkent Symphony, de la Ràdio Búlgara, de la RTV de Luxemburg, American Wind Symphony, Symphony Orchesta of Bursa, Westcoast Shymphony, Simfònica de València, etc. El 2004 va ser guardonat amb el Premi Golden Fortune d'Ucraïna en reconeixement a la qualitat i popularitat de la seva trajectòria. Al març del 2012 va actuar com a solista de 4 dels seus concerts per a guitarra i orquestra en el marc del Festival Internacional  “Prospectives XXIIè siècle" celebrat a França, sent la primera vegada en la història que un compositor guitarrista interpreta 4 concerts propis en una sola programació. A l'octubre del mateix any, va gravar el seu concert per a guitarra i orquestra simfònica “Concert de Rialp" amb la Polish Baltic Philharmonic dirigida per Ernst van Tiel. El Novembre de 2015, el guitarrista Mauricio Díaz li estrenà el cinquè concert per a guitarra i orquestra “Concerto da Vinci” amb l’Orquestra Filharmònica del Estat de Querétaro (Mèxic) sota la direcció de José Guadalupe Flores i el desembre del mateix any, l’Orquestra Camerata de Sant Cugat, sota la direcció de Xavier Baulíes, li estrenà la Cantata per a orquestra y cors “Prec eixut de Nadal” amb textos de Narcís Comadira.

PROGRAMA

Primera part

SEGUIDILLAS i CANÇONS
ANDANTE LARGO, op. 5 (guitarra sola)
TRES CANCIONES ESPAÑOLAS
QUATRE CANÇONS de “PER A UNA SOLA VEU”

Segona part

CINC “TONADILLAS”
SUITE CASTELLANA (guitarra sola)
SIETE CANCIONES POPULARES ESPAÑOLAS

 

 

Ferran SOR (1878-1839)
Ferran SOR  (1878-1839)
Joaquin RODRIGO (1901-1999)
Jaume TORRENT  (1953)

 

Enric GRANADOS (1867-1916)
Federico M. TORROBA (1891-1982)
Manuel de FALLA  (1876-1946)

Comments are Disabled