Presentació Cicle de Música 2015

Salutació Cicle Música Foment
Temporada 2015

El dossier que tenim a les mans és una nova mostra que quan som capaços de sumar esforços els resultats se’ns multipliquen. Gràcies al compromís del Foment Mataroní, una entitat que supera els 110 anys de història, i al suport de l’Ajuntament de Mataró a través de la Direcció de Cultura, podem gaudir d’una nova Temporada de Música Clàssica. Aquest treball conjunt entre el Foment Mataroní i la Direcció de Cultura fa possible una oferta cultural variada que enriqueix considerablement l’espectre musical que es pot trobar a la nostra ciutat. Tenim davant una proposta que, com en els darrers anys, es materialitza en tres cicles: el XIII Cicle de Concerts Simfònics, amb quatre concerts, el X Cicle de Música de Cambra, amb cinc concerts, i el XI Cicle de Sarsuela, amb sis concerts.

En aquesta edició els tres cicles sumen un total de 15 concerts repartits de febrer a novembre que es faran a les sales del Foment Mataroní, als que hi hem d’afegir dos concerts més, un d’ells al Teatre Monumental i l’altre al Pati del Cafè Nou. De manera que tindrem 17 concerts de qualitat per escollir.

Pel que fa al Teatre Monumental, el mes de març acollirà el concert extraordinari del projecte “Les set paraules de Crist a la creu”, un homenatge a la música de Cristòfor Taltabull. Un projecte que vam presentar el passat mes de juny a la Biblioteca Nacional de Catalunya, produït per la Direcció de Cultura, dirigit per Jordi Lluch i interpretat pel Cor Ciutat de Mataró, l’Orquestra de Cambra de Granollers i el tenor mataroní Josep Fadó, que també n’és l’impulsor.

“Les set paraules de Crist a la creu”, estrenada el 1943 al Foment Mataroní, es una de les obres més importants del compositor Cristòfor Taltabull, personatge destacat de la música catalana de mitjans del segle passat. L’encàrrec de la creació de l’obra va ser fet pel vicari de l’església de Sant Josep, mossèn Ximenes, i només es va interpretar a Mataró. La persona que va propiciar la relació entre Cristòfor Taltabull i la nostra Ciutat va ser el mataroní Domènec Rovira i Castellà, músic precoç i excel·lent, que havia estudiat a Barcelona els cursos superiors de piano.

L’altre concert extraordinari dins d’aquest cicle, que s’oferirà el proper mes de juny al Pati del Cafè Nou, anirà a càrrec de la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Salvador Brotons.

Des de la Direcció de Cultura animem, un any més, als responsables del Foment Mataroní a seguir essent un exemple d’entitat que mira endavant malgrat els problemes que avui dia cal afrontar i ens comprometem a continuar al seu costat, com ho hem fet els darrers nou anys, tot reconeixent la seva contribució indispensable a la programació cultural de la ciutat, mantenint sempre la qualitat de la programació que ens ofereix.

Joaquim Fernàndez i Oller
Regidor de Cultura
Ajuntament de Mataró

Gener de 2015

Em plau saludar-vos, un any més, al fer la     presentació de la programació de música que des del Foment Mataroní he preparat per aquest any 2015.

 Les propostes que conformen aquesta temporada es caracteritzen, com és habitual, per la diversitat. Continuem apostant per els tres cicles, ben diferenciats, que oferim al públic des de fa ja bastants anys. Aquests cicles de música del Foment Mataroní podem dir que son únics en el camp de la programació estable de la música clàssica i lírica de Mataró i la seva Comarca.

La programació, prou heterogènia, vol apropar aquella música en viu que crec que el públic ha de poder escoltar. La ciutat de Mataró i la seva comarca es mereix tenir una programació de música clàssica de qualitat i per això ens esforcem per portar a l’escenari del Foment intèrprets de reconegut prestigi; no cal dir que fem de la qualitat artística un principi irrenunciable, com ha estat sempre.

Per lo dit,  la temporada de enguany destaca per la presentació al nostre escenari i també al del Teatre Monumental (fruit de la col·laboració mútua amb la Direcció de Cultura de l’Ajuntament), de grans orquestres, grups de cambra i solistes. No faré aquí una menció detallada dels concerts programats, que ja els trobaran en aquest dossier, sí però que vull referir-me a algun aspecte en concret d’aquesta programació que ara presentem.

El cicle de Sarsuela, que arriba a la seva onzena edició i que és el que compta amb un públic més assidu, inclou aquest any un Musical; concretament “Somriures i Llàgrimes” basada en la història de la família Von Trapp.  L’he programat pensant en el públic familiar, crec que és un gènere que pot funcionar i des del Foment volem arribar a altres públics.

En el cicle de Simfònics, podrem sentir tres orquestres de gran prestigi;  “l’Orquestra de Cambra Kammart”, l’Orquestra de Cambra de Granollers i l’Orquestra de Cambra Terrassa-48. A més,  aquesta temporada també podrem veure dalt de l’escenari del Foment, a l’Esbart Sant Martí, “Ballet folklòric dels Països Catalans” amb una nova versió del Compte Arnau: “El Fill de la Terra”.

I l’escenari del Teatre Monumental, acollirà els dos extraordinaris d’aquesta temporada, que son;  Un, “Les Set Paraules de Crist a la Creu” de Cristòfol Taltabull, obra que el tenor mataroní Josep Fadó ha recuperat després d’haver localitzat el material al Museu Arxiu de Santa Maria, i l’altre:  “La Banda Municipal de Barcelona” que viu un dels seus millors moments (amb recitals a espais emblemàtics com l’Auditori de Barcelona) i que dirigeix Salvador Brotons.

Accepteu, un any més, la meva invitació a participar i gaudir d’aquesta programació musical. Estem fent un esforç molt important però amb una gran il·lusió per aconseguir que l’assistència de públic al concerts sigui el més nombrosa possible. La acollida del públic és un dels puntals per continuar endavant.

Antoni Vilà i Alsina
Programador.

Comments are Disabled