ORQUESTRA TERRASSA 48

Data:    Dissabte, 16 de març del 2019
Hora:    7:00 de la tarda
Lloc:    Teatre Valldemia
Motiu:  XVII Cicle de Concerts Simfònics

La dimanita de Brahms i un manicomi

L’octubre del 1880, un músic vienès anomenat Hans Rott viatjava des de la seva ciutat natal per ocupar un lloc com a organista a Mühlhausen (Alemanya).  Durant el recorregut un passatger encén un cigar....i ràpidament H.Rott treu una pistola, l’apunta i crida: apaga el cigar!, que no veus que Johannes Brahms ha omplert de dinamita tot el tren?”. Al cap de pocs mesos H.Rot era tancat en un manicomi on va morir al cap de pocs anys.

Aquesta anècdota verídica ens serveix per donar peu a un programa que ens descobreix un autor i part dels seus contemporanis més immediats. Però, perquè la importància d’un compositor com Hans Rott?

Alumne predilecte d’Anton Brukner, orfe de ben jovenet, va haver de lluitar molt per aconseguir cursar els seus estudis musicals. Uns estudis que desenvolupà de manera brillant i que segons el mateix Brukner el portaven a improvisar i interpretar J.S.Bach d’una manera sublim. Uns estudis que compartí amb dos noms importants: Gustav Mahler i Hugo Wolf. El seu talent era immens i segons els paràmetres d’alguns mestres a nivell prometia molt més que els seus dos companys d’estudis.

Però quelcom va truncar la seva vida i la seva música. En un concurs de finals d’estudis, Rott presentà una obra influenciada per la música d’“un tal Wagner” i que el jurat va rebutjar ridiculitzant el seu treball. Aquest fet, juntament en que anys més tard presentà una simfonia al seu admirat J.Brahms i que sols li portà un rebuig total del músic amb la recomanació que es dediqués a una altre cosa, portà a un desequilibri mental i de mania persecutòria que acabà amb la vida d’aquesta gran promesa musical: Hans Rott. Abans de morir intentà cremar les seves partitures, i gràcies a la feina de companys i admiradors com Mahler es salvaren algunes d’elles.

“un músic de geni..... que va morir sense el reconeixement just a l’inici de la seva carrera. El que la música ha perdut amb ell és incommensurable: el seu geni s'elevava a tal altura que no exagero en dir que ell va ser el fundador de la Nova Simfonia. Però no va arribar a aconseguir plenament el que volia. Però jo sé a on volia arribar. Hauria pogut aprendre molt d'ell i hauríem explotat a fons el contingut

d'aquesta nova època per a la música....” G.Mahler.

L’Orquestra de Cambra Terrassa 48

Amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 és una formació estable especialitzada en el repertori escrit per a cordes. Fundada en la seva forma i filosofia actuals l’any 2000, el conjunt ha donat un gran impuls i difusió de la música per a formació d'orquestra de cordes amb uns programes que combinen una gran investigació i proximitat.

L’OCT48 ha realitzat concerts per tota la geografia catalana, per l’estat espanyol i Costa Rica, ha col·laborat

en importants produccions simfonicocorals i ha fet enregistraments pels segells Ars Harmònica, Ma de Guido, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i pel Centre Robert Gerhard. Destaquen també col·laboracions

amb directors com Laszlo Heltay, Josep Vila, Mireia Barrera, Xavier Puig, Michael Thomas, Barry Sargent, Gonçal Comellas o Pep Prats; solistes com Mireia Pintó, Gerard Claret, Jordi Domènech, Daniel Ligorio, Vladislav Bronevetzky, Maria Hinojosa, Ashan Pillai, Alba Ventura, Joaquín Palomares, Isabel Monar, Ara Malikian, Claudi Arimany, Darko Brlek. o Kai Gleusteen i agrupacions com la Coral Cantiga, Coral Sant Jordi, Cor Enric Granados, el Cor de Cambra de l’Orfeó Català i Kimbala Percussions, entre molts d’altres.

En la seva recerca de literatura per a orquestra de cordes, l’OCT48 ha realitzat primeres audicions a Catalunya de nombroses obres per a aquesta formació i també a nivell europeu, destacantne l'estrena continental de The Passion of Mary de Howard Blake amb el mateix compositor a la direcció, així com estrenes d’obres d'autors catalans com A.Guinovart, M.Caselles, J.Cornudella, T.Peire, A.Puig, F.Cruixent, J.LL. Guzman, C.Cases.... i primers enregistraments d'obres de R.Lamote de Grignon, Joan Manén i Manuel Oltra, impulsant així la seva voluntat de difusió, recerca i globalització del fet musical i també a nivell de país.

L’OCT48 ha explorat nous camins musicals i escènics amb la creació d’espectacles multidisciplinaris com “Carmen de Shchedrin”, “Giovanni S.E.” i “Gudbranstal les històries de Peer Gynt”, la co-producció juntament amb el Festival de Pasqua de Cervera de “Remena Nena” amb Arnau Tordera i Jordi Domènech, col·laboracions amb cantants com Pep Sala, en l’espectacle 2Una nit amb orquestra” i Sisa, amb qui estrenen “Arriba una cançó”, i amb formacions jazzístiques com el Manel Camp Trio i Carles Cases amb qui estrenen l'obra “Araguaya” amb textos de Pere Casaldàliga.

Amb la voluntat d’incentivar el coneixement i la il·lusió per la música clàssica entre els més petits l’OCT48 ha dut a terme nombroses iniciatives pedagògiques. Destaquen la seva tasca directe en el projecte “assaig obert” i els espectacles infantils propis “Telemann i la història d’en Quixot”; “El botó de Haendel”; Popoff, un compositor despistat” i “Els quadres de Hartmann”, els quals han estat programats per sales d’arreu de Catalunya.

Atesa la gran acceptació general i el beneplàcit de la crítica vers els seus programes basats en la investigació i difusió de la música escrita per a cordes a nivell global, l’OCT48 ha programat ininterrompudament des de l’any 2000 la seva temporada de concerts a la ciutat de Terrassa, i des de la temporada 2004-05 és orquestra resident al nou Auditori Municipal de Terrassa, on ofereix el seu cicle estable de concerts.

L’OCT48 està dirigida des del violí per Quim Térmens, músic sabadellenc que rep la seva primera formació violinística de la mà d’Ofèlia Rodrigo i posteriorment estudia amb el violinista i mestre Gonçal Comellas amb qui es forma musicalment i realitza els seus estudis superiors. Ha rebut també classes magistrals dels violinistes M.Barta i A.Futer.

Ha estat membre de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música Catalana i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas. Actualment realitza el seu treball més cambrístic en el projecte Arcattia amb concerts per tot el país i Costa Rica i ha estat guardonat, entre d'altres, amb el premi Xavier Montsalvatge. Autor de diversos espectacles infantils com “Popoff, un compositor despistat”, “Els quadres de Hartmann”, “Històries de Tumbuktú”, “El botó de Haendel” i “Telemann i la història d'en Quixot”, és autor també de diverses composicions per a orquestres de corda d'estudiants.

En el terreny pedagògic s’ha format amb personalitats com Sheila Nelson, Vaartan Manoogian i Mimi Zweig. Desenvolupa la seva tasca docent al Conservatori de Música de Vic com a mestre de violí i director de les seves orquestres de corda i ha estat convidat en xerrades sobre pedagogia, jurat de concursos instrumentals i de cambra, director de diverses trobades d'orquestres juvenils i com a mestre de violí al Curs Internacional de Música Principat d’Andorra. Actualment també és el director artístic del “Festival BBVA de Música Religiosa de Vic”.

 

Programa

L’art de la Fuga (núms 1 a 4)
Simfonia per a cordes
Adagietto
Italian Serenade
Danses Hongareses

.

J. S. Bach (1685-1750)
H. Rott (1858-1884)
G. Mahler (1860-1911)
H. Wolf (1860-1903)
J. Brahms (1833-1897)

Comments are Disabled