ELS PASTORETS o EL MISTERIO DE LA REDENCIÓ

Dissabte, 21 de desembre
7:30 del vespre

Teatre Monumental
Riera, 169, Mataró

Programa Els Pastorets C.Taltabull

Orquestra de Cambra Terrassa 48

Jordi Lluch, direcció – Josep Fadó, tenor

Cor Ciutat de Mataró
Coral Belles Arts de Sabadell
Coral Regina de Manlleu

La Catalunya de postguerra vivia un ambient cultural baix. La música va patir en tots els seus

àmbits. L'Orfeó Català havia estat clausurat; l'Orquestra Pau Casals havia desaparegut; alguns músics havien estat desterrats o exiliats. A Mataró, als anys quaranta, es plantà cara a aquesta situació amb dues formacions musicals (instrumental i coral) que dirigia Domènec Rovira, músic mataroní de gran capacitat i entusiasme i que rebia classes de Cristòfor Taltabull. L'amistat entre alumne i mestre, entre Rovira i Taltabull, és la clau de volta d'aquesta història.

Ens trobem, doncs, que Rovira tenia a la seva disposició dues formacions musicals rellevants.

Fou ell qui vehiculà un encàrrec procedent del Foment Mataroní cap al seu mestre de composició. Va ser la música per als Pastorets, registrada a la Societat d'Autors com a Misterio de la Redención, estrenada l'any 1942 i re-instrumentada l'any 1945. Es tracta d'un pròleg, tres actes i apoteosi, escrits per a solistes, cor i orquestra, que inclou la Dansa dels espectres, un passatge musical brillantíssim.

I de Taltabull i la seva importància en el món musical, de contacte directe amb M. Reger, Debussy, Ravel, Stravinsky... sols en direm que està considerat el fundador de la moderna escola catalana de composició, la persona sense el qual es fa difícil de comprendre les generacions de joves compositors aparegudes a la postguerra.

Una proposta de recuperació d’una obra del nostre patrimoni i oblidada durant molts anys.

Nicolau Guanyabens i Calvet

Comments are Disabled