DVORAK QUINTET

Diumenge, 7 de novembre del 2021
Hora: 6:00 de la tarda

Foment Mataroní. Espai F

DVORAK QUINTET

Ricard Rovirosa​, piano
Maria Florea i Marta Cardona, violins
Jordi Roure, viola
Oscar Alabau, cello

Aquest concert presenta dues de les obres més apassionants de la música clàssica, el Trio Nocturn en Mi bemoll major de Franz Schubert i el Quintet per a piano número 2 en La major d'Antonín Dvorák.

La primera obra és considerada una autèntica joia que conté en la seva malenconia romàntica les virtuts que han fet de Schubert un dels compositors més rellevants de la història. Per la segona part, es proposa una obra en que Dvorák posa de manifest l'admirable habilitat per crear obres que exhalen els típics girs i ritmes de la música folklòrica, d’exaltada bellesa, refinament estructural, amplitud emocional i amb la profunditat pròpia d'una obra mestra.

PROGRAMA

Franz Schubert (1797-1828)
Trio Nocturn en Mi bemoll major, op. post. 148
Adagio

Antonín Dvorák (1841-1904)
Quintet per a piano número 2 en La major, op.81
I.Allegro, ma non tanto
II.Dumka
III.Scherzo (Furiant)
IV.Finale

--------

LLIBRET DE CONCERT

El Trio Nocturn en Mi bemoll major, és una autèntica joia que conté en la seva malenconia romàntica totes les virtuts que han fet de Schubert un dels compositors romàntics més rellevants de la història. En els pocs més de deu minuts de durada d’aquesta obra, es concreten de forma esplèndida, la inspiració melòdica, el lirisme i la intensitat de la música romàntica.

            En el Quintet per a piano número 2, es posa de manifest l’admirable habilitat de Dvorák per crear obres que exhalen els típics girs i ritmes de la música folklòrica, d’exaltada bellesa, refinament estructural, amplitud emocional i la profunditat pròpia d'una obra mestra.

            El Quintet en la major, Op. 81, es troba a una alçada estructural molt més elevada que les Danses Eslaves i, alhora, posseeix una “naturalitat” difícil d’aconseguir en l’art. Aquesta espontaneïtat només es pot assolir amb anys de treball i a partir d’una sòlida base estructural.

            En el primer moviment del quintet, Allegro, ma non tanto, s’evidencia la música del camp bohemià, amb un jovial balanceig que passa d'un sospir adolorit fins l'afirmació entusiasta, gravitant entre La menor i La major, o el ritme alegre del segon tema que, no obstant això, resulta patètic per la seva memòria del dolor. La culminació és una heroica transformació del primer tema, seguida per una recapitulació que ens mostra la música sota una nova llum, i una grandiosa coda afirmativa, cap a la qual sembla dirigir-se tot el moviment.

            El moviment lent és un Dumka, Andante con moto. El "Dumka" és una espècie d'invenció del propi Dvorák. El terme prové d'Ucraïna i significa "lament". En mans de Dvorák es converteix en un moviment relativament lent, d'accent eslau, intercalant episodis més ràpids. El tot és una meravellosa lliçó de les nombroses formes subtils per remodelar rítmicament una melodia plàstica, oferint-ne nous aspectes.

            El tercer moviment és un Scherzo anomenat Furiante, Molto vivace, i aquí novament Dvorák demostra la llibertat amb què tracta les formes vernacles, ja que els accents rítmics no són aquells tradicionals d'un "furiante" txec. És un Scherzo en tres etapes pel seu esclat de melodia ballable.

            El Finale, Allegro, és, després del preludi, un moviment en forma de sonata, basat en temes vivaces que, en cada reaparició, semblen diferents. El ritme és intens, i l'energia augmentada per passatges contrapuntístics.

INTEGRANTS

RICARD ROVIROSA

Comença els estudis musicals amb el seu pare i amb Mercè Salietti. Amb 10 anys, fou acceptat a l'Escolania de Montserrat on estudià piano amb Vicenç Prunés. Posteriorment, continuà els seus estudis a l'Escola de Música de Barcelona amb Maria Lluïsa Reñaga i Albert Attenelle. Es gradua amb matrícula d'honor de superior de piano i màster d'interpretació sota el guiatge de Joan Havill a la Guildhall School of Music and Drama de Londres. Obté matrícula en el final de màster de música de cambra a l'Escuela Reina Sofía de Madrid i recentment, culminà el doctorat en interpretació pianística (Doctor of Music) a la Guildhall School of Music and Drama. Actualment, està finalitzant el Màster en Música de Cambra a la Mozarteum Universität de Salzburg amb el Tempus Trio.

MARIA FLOREA

S’inicia a la música amb el seu pare Cristian Florea i més tard rep classes de violí del mestre Gonçal Comellas. Estudia a l'Escola Superior de Música Reina Sofia amb Zakhar Bron i realitza el Màster d'interpretació al Royal Academy of Music de Londres amb György Pauk i postgraus al Mozarteum de Salzburg i a la Musik Akademie de Basilea amb Rainer Schmidt. Ha estat guardonada en nombrosos concursos internacionals i ha tocat en sales de prestigi internacional com el Palau de la Música, el Teatro Monumental de Madrid, Ateneu i Sala Radio de Bucarest, el Organ Hall de Moldavia, el Duke's Hall de Londres entre altres, i recentment ha participat com a solista en una gira a la Xina. Ha tocat com a solista a l'Auditori de Barcelona amb l'OBC i al Festival Enescu de Bucarest amb l’orquestra de cambra de Moldàvia. Integrant del Trio DaVinci, han debutat a l’Auditori de Barcelona, al festival de música de Torroella de Montgrí i al Festival Pablo Casals de Prades. També han estat guardonats amb el primer premi al 14è concurs de música de cambra BBVA Montserrat Alavedra.

MARTA CARDONA

S'inicia a la música de la mà del seu pare i es forma amb Xavier Turull, Evgeny Grach i Isabel Vilà obtenint les màximes qualificacions i el premi d´honor del Conservatori Superior de Música del Liceu. Ha realitzat diversos Postgraus a Rotterdam, Brussel·les i a la Universität Mozarteum de Salzburg sota els mestratges de Gordan Nikolich, Igor Oistrack, Clemens Hagen i Jürgen Geise. Ha format part de la Gustav Mahler Jugend Orchester o la European Union Youth Orchestra. Ha estat convidada com a concertino de l'Orquestra de Cambra del Gran Teatre del Liceu o violí coprincipal de l'Scotish Chamber Orchestra, realitzant nombroses gires i enregistraments per SudAmèrica, Xina i el Japó. En l'àmbit de música moderna, ha actuat amb Buika, Marcelo Mercadante i Sílvia Pérez Cruz. Actualment, és membre de la Nederlands Kammerorkest, concertino de l'Orquestra Simfònica del Vallès i forma part del projecte amb Mayte Martín.

OSCAR ALABAU

Estudia a la Guildhall School of Music and Drama de Londres on cursà els estudis superiors i  el Máster in Performance. Ha completat el Soloist Artist Diploma amb una beca completa del Guildhall School Trust. Ha estat guanyador en concursos internacionals com el Guilhermina Suggia International Competition in London, Joventuts Musicals, Primer Palau, el Tillett Trust Young Artist Platform Price o el Prince's Price in London, entre d’altres. Com a solista, ha debutat al Wigmore Hall i al St. John's Smith Square de Londres o a l’Auditori de Barcelona. Ha estat artista resident a la Pedrera. Actualment, és assistent de solista a l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu i professor de violoncel i música de cambra al Conservastori Superior de Música del Liceu.

 JORDI ROURE

Jordi Roure, inicia els estudis musicals a l'Escolania de Montserrat. Posteriorment, realitza el Grau superior a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el Màster per a solista a l’Escola “Hochshule für Musik und Tanz Köln” (Alemanya). Ha format part de la Joven Orquesta Nacional de España i la Jove Orquestra Schleswig Holstein Orchestra. També ha col·laborat en orquestres de renom com l’Orquestra de Cadaqués, l'Orquesta Sinfónica de Madrid o l'Orquesta Nacional de España. Actualment, col·labora amb l’Orquestra Julià Carbonell. Artista i creador, ha format part del naixement de diferents agrupacions musicals i és director d'Artístics Produccions.

Comments are Disabled