CARMINA BURANA

Data: Diumenge, 7 de juliol del 2019
Hora: 6:00 de la tarda
Lloc:   Teatre Monumental

Regina i Belles Arts
Cor Ciutat de Mataró
Cor infantil escola municipal de música
Cor infantil Rodamón
Cor infantil i juvenil del Cor Ciutat de Mataró
Participatiu adults

Amb dos pianistes i dos percussionistes                                 TOTAL: 215 cantaires

Carmina Burana és una obra musical de Carl Orff. La composició combina de forma sorprenent els textos medievals del Carmina burana, una col·lecció de cants dels segles XII i XIII, i música vocal i instrumental del segle xx. L'obra d'Orff, que té el mateix títol que la col·lecció de poemes medievals, té forma de cantata escènica, i s'estrenà el 1937. El seu fragment més conegut és l'O Fortuna, que constitueix la primera part del preludi i que es repeteix al final de l'obra. Orff subtitulà la composició: Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis (en llatí: cançons laiques per a cantants i coreutes per ser cantades amb instruments i imatges màgiques). La versió d'Orff forma part d'una trilogia juntament amb Catulli Carmina i Trionfo di Afrodita.

De la col·lecció completa dels Carmina burana, Orff va escollir 25 cançons i les va ordenar de manera que poguessin representar-se en un escenari, tot i que en l'actualitat s'acostuma a interpretar en versió concert.

Pel que fa a la música, es va emmotllar a la senzillesa dels textos. Aproximadament la meitat de les peces són cançons la melodia de les quals es repeteix a cada estrofa gairebé sense variants i a vegades es limita a realitzar simples escales majors o menors. El ritme és l'encarregat de donar varietat al conjunt, i així s'evita qualsevol monotonia. Aquesta riquesa rítmica és, potser, la característica més important dels Carmina burana d'Orff.

A la cantata, a més de l'orquestra i cors (cor gran, cor petit i cor d'infants), hi intervenen solistes:  soprano, tenor, baríton i baix, i hi destaca l'abundant i esplèndida percussió.

  • Introducció: Fortuna imperatrix mundi.
  • Primera part: Primo vere - Ûf dem anger.
  • Segona part: In taberna.
  • Tercera part: Cours d'amour - Blanziflour et Helena.
  • Final: Fortuna imperatrix mundi.

Comments are Disabled