Camerata Eduard Todrà

XIV CICLE DE CONCERTS SIMFÒNICS

logo-camerat-e-t

Direcció:
Guerassim Voronkov

La Camerata Eduard Toldrà.

Actualment orquestra resident a l’Auditori Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú,  és el resultat de la refundació de la veterana Orquestra de Cambra del Garraf (OCG).

Joies de música tàrtara i russa

Orquesta: “Camerata Toldra”

Director: Guerassim Voronkov
Solista: Ala Voronkova, violí

La justificació d’aquesta metamorfosi es troba tant en la posada en marxa de l’Auditori Eduard Toldrà, un equipament municipal de nova planta inaugurat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú l’any 2011, com en la celebració (2012) del 50è aniversari de la desaparició de l’excel·lent violinista, compositor, director i fundador de l’Orquestra Municipal de Barcelona (actualment OBC), Eduard Toldrà i Soler (Vilanova i la Geltrú, 1895- Barcelona, 1962).

Programa

Aleksandr Pantikin: El rapto de Europa (Похищение Европы)
Elmir Nizamov: At the Willing Wall (Muro de Lamentaciones)
Anatoly Luppov: Preludios
Julia Bek: Sak-Sok
Leonid Liubovsky: Litany
Rashid Kalimullin: Hijos del mundo

********

Moisès Bertran: Variaciones para Itziar para violín y orquesta
Shostkovich: Sinfonía de cámara op.110ª
Largo
Allegro molto
Allegretto
Largo
Largo

“Joies de la música Russa i Tàrtara” sonen a Mataró.

El 2 de desembre, a la sala Foment de Mataró a les 19: 30 hores tindrà lloc el concert simfònic del projecte internacional “Joies de la música russa i tàrtara”.

Aquesta iniciativa és el resultat de la cooperació de l’orquestra “Camerata Toldrà”, la Unió de Compositors de Rússia i la Unió de Compositors de la República de Tatarstan.

 “Joies de la música Rússia i Tàrtara” comença l’any 2009. El seu creador i promotor és Rashid Kalimulin: President de la “Unió de Compositors de Rússia”, President la “Unió de Compositors de la República de Tatarstan” i “Artista del Poble de Rússia i Tatarstan”.

 Des dels seus inicis aquest projecte està promovent la música contemporània dels compositors russos i tàrtars a tot el món, oferint concerts a les millors sales de Londres, Viena, Berlín, Leipzig, Estocolm, Jerusalem, Roma, Florència, Barcelona i Bogotà, entre d’altres.

A Mataró podran escoltar l’obra mestra del que és considerat el pare de la música Russa: Dimitry Shostakovich, les obres dels compositors actuals més importants de Tatarstan: Leonid Liubovsky, Rashid Kalimulin, Elmir Nizamov, Anatoly Luppov, Julia Bek, al compositor rus Aleksander Pantikin i el famós compositor català Moisès Bertran.

El concert serà interpretat per la “Camerata Toldrà”, una de les orquestres de més projecció del moment, dirigida per Guerassim Voronkov.

Informació:

“Unió de Compositors de Rússia”

 La “Unió de Compositors de la Federació Russa” és una organització pública que representa als compositors professionals i als musicòlegs de 48 regions de Rússia.

Es va fundar l’any 1960, a Moscou, en el primer congrés de la “Unió dels Compositors de l’URSS” on D. Shostakovich va ser escollit per unanimitat el Primer President de la Unió.

Des d’aleshores La Unió ha estat presidida per:

 • Dmitry Shostakovich (1960 — 1968)
 • Georgy Sviridov (1968 — 1973)
 • Rodion Shchedrin (1973 — 1990)
 • Vladislav Kazenin (1990 — 2014)
 • Rashid Kalimullin (des de Desembre, 2015)

Les principals activitats de la Unió son:

 • Desenvolupament i enfortiment de la organització dels compositors a les regions russes.
 • Suport i promoció de la nova creació.
 • Promoció de la cultura musical al país i a l’estranger.
 • Protecció dels drets d’autor dels membres de la Unió.
 • Edició de partitures, gravacions i altres mitjans de promoció de la nova música.
 • Enfortiment de la imatge positiva de l’organització com una avantguarda del desenvolupament de la cultura a Rússia.

Mil onze compositors i musicòlegs, formen actualment la “Unió de Compositors de Rússia”, molts d’ells amb nombroses distincions i guardonats nacionalment i internacional.

La Unió organitza els seus propis actes i festivals com “Panorama of music of Russia”, “Composers of Russia – to children”, “Music of friends”, “A solar circle”.

El 2009 es va fundar “Youth office of composers” (MolOt) i actualment té 26 oficines a Rússia i a l’estranger.

Rashid Kalimulin

Rashid Kalimulin és un dels compositors actuals més importants de Rússia i reconegut manager i organitzador.

Des de l’any 1989 és el President de la “Unió de Compositors de la República de Tatarstan”, entre 1995 i 2010  va ser-ne el Secretari i des del 2010 Vicepresident de la “Unió de Compositors de la Federació Russa”.

Des del 2015 és el president de la “Unió de Compositors de la Federació Russa”.

Rashid Kalimulin és el creador i organitzador de diversos projectes nacionals i internacionals tals com “Days of the Japanese and Tatar Music”, el festival internacional de nova música “Europe-Asia”, el projecte simfònic internacional “Pearls of the Russian and Tatar music”, i el festival “Names of Russia”.

És el fundador del “Center of modern music of Sofia Gubaidulina”.

Rashid Kalimulin és l’autor de nombroses obres de tots els gèneres musicals que es representen per tot el món: òpera, simfonies,  concerts, obres per a orquestra simfònica, música de cambra i per a veu.

“Unió de Compositors de la República de Tatarstan”

“La Unió de Compositors de la República de Tatarstan” es va fundar l’any 1939.

El primer President de la Unió va ser el famós compositor tàrtar Nazib Shiganov. Des de 1977 fins  a1989 la Unió va  ser liderada pel compositor Misaid Yarullin i des de 1989 Rashid Kalimulin és el President de la organització.

El seu principal objectiu és promoure i expandir la música de nova creació dels compositors tàrtars i fer-la present en els processos culturals de Tatarstan, Rússia i l’estranger, i establir contactes permanents que permetin interpretar la música dels compositors tàrtars a tot el món.

Gràcies a l’esforç de la Unió, Kazan es va convertir en la ciutat - centre de nombroses activitats musicals i culturals de primer nivell nacional  i internacional.

Comments are Disabled