Arcattia – Concert de Cambra

Data:    Diumenge, 27 de gener del 2019
Hora:   6:00 de la tarda
Lloc:    Espai F
Motiu:  XIV Cicle de Concerts de Cambra

Quim Térmens i Joan Morera, violins – Lluís Heras, violoncel

Us presentem un projecte iniciat el 2008 com a grup de cambra versàtil, amb experiència en els escenaris del país i amb el desig de posar en comú part de la literatura cambrística escrita per a cordes com a mitjà de desenvolupament musical i artístic. Amb la voluntat clara de fer viure les sensacions escrites en les partitures i de mostrar obres i formacions poc usuals en els concerts, el grup ofereix concerts en diferents formats cambrístics. La base de la formació és el trio de cordes del període “clàssic”, dos violins i violoncel, i compta amb programes des del duet de cordes fins a la petita formació orquestral.

 Durant aquest temps el grup ha realitzat concerts per tot el país i Costa Rica juntament amb petites residències a poblacions com Canovelles, Castellar de Vallès i Sant Feliu del Llobregat on realitza la seva residència i treball continuat. El projecte “en residència” comporta la realització d'una petita temporada de concerts i un seguit d'activitats d'acció educativa i social adreçades a la població de cada localitat.

Arcattia també ha col·laborat amb el Cor Infantil Amics de la Unió, la Coral Cantiga, la mezzo-soprano Mireia Pintó i ha enregistrat en directe per Catalunya Música. En aquesta ocasió us fem arribar la proposta de concert en format de trio de dos violins i violoncel: “Els Peripatètics de Haydn”. Un programa dedicat a aquest gran referent de la història musical, J.Haydn, i a tres dels seus deixebles: W.A.Mozart, I.Pleyel i L.v.Beethoven.

“la música pot ser el mirall de l’ànima,

sols cal obrir-la als seus sons”

                                                                          PROGRAMA

                                                -London Trio núm 1,                  J.Haydn
                                               -Trio en Re op 41 núm 4,           I.Pleyel
                                               -Divertiment en Do,                   J.Haydn
                                               -Divertimento KV 439b,             W.A.Mozart
                                               -Trio op 87,                               L.v.Beethoven

“Els Peripatètics de Haydn”

Perpipatètics, o els passejants, és el mot amb el que es  coneixen els alumnes i seguidors d’Aristòtil, ja que impartia les seves classes mentre passejava en el perípatos (un passeig  obert, de la seva escola. Diuen que tot el saber de les persones gira a l'entorn del què som capaços d'aprendre, tant del que ens dóna la nostra vida com també del que hem rebut de les persones que ens han ensenyat i potser han arribat a fer-nos de mestre. Tot aquest pòsit i les ganes de fer i emprendre coses noves va marcant el camí que anem desenvolupant.

El programa que us proposem gira a l'entorn de la figura de Joseph Haydn; la seva música i la influència que tingué tant en diferents deixebles com en els músics més importants de l'època. I un d'aquests músics va ser W.A.Mozart, on s’establí una relació de jove prodigi amb el vell i reconegut compositor, aspecte que el portà a anomenar-lo “il papa Haydn”. Tota una mostra d'estima i reconeixement pel suport rebut, i un mot que acabarien utilitzant molts dels músics contemporanis al gran mestre considerat el pare de la Simfonia i del Quartet de corda.

Curiosament l’alumne en qui Haydn diposità les més grans esperances fou Ignaz Pleyel, compositor que esdevingué molt famós a l'època, i a vegades “rival” de Haydn, també fou editor i impulsà una marca de pianos. I de Pleyel a la música de l'alumne més famós de Haydn i que tingué amb ell una d'aquestes relacions de mestre i alumne curioses: L.v.Beethoven. Una relació complicada entre un mestre ja gran i un alumne totalment impetuós. Però amb els anys l'admiració va ser totalment mútua: la de Haydn vers la música de qui va ser deixeble seu i la de Beethoven cap a Haydn.

."Beethoven es refereix indefectiblement al seu vell mestre en termes de reverència, considerar-lo com

l'equivalent de Mozart i Bach”. (M.Salomon)

Els components d'Arcattia

Lluís Heras, nascut a Terrassa, als deu anys ingressà a l’Escolania de Montserrat i hi inicià els estudis de violoncel i piano amb Odiló Planàs i Ireneu Segarra. Ha estat alumne de cello de Josep Rius, Lluís Claret, Jean Decroos i Marçal Cervera. Becat per la Fundació Pau Casals, la Generalitat de Catalunya i la Joven Orquesta Nacional de España cursà els estudis superiors de música al Reial Conservatori de La Haia (Holanda). Postgrau de Violoncel Històric amb Bruno Cocset, i

Màster en Interpretació de Música Antiga de la UAB-EsMuC.

Ha format part de diverses formacions de cambra com el Trio Diaphonia, Quartet Danae o el Trio d’Ègara amb el que ha estat guardonat entre altres per La Mostra de Música de Cambra de la Generalitat de Catalunya i Concurs Montserrat Alavedra . Va ser integrant de l'Orquestra de Cambra del Palau de la Música Catalana i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas. Col·labora amb formacions com Orquestra Simfònica del Vallès, Camerata XXI, Orquestra de Cambra Terrassa 48, Camerata Amsterdam, bandArt i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. Actualment és membre del Quartet Hargrave i de la formació El Teatre Instrumental. Des de 1990 és professor de violoncel del Conservatori de Terrassa.

Joan Morera, inicià els seus estudis musicals a l’Escolania Coral de Sant Agustí de Sabadell. Més tard estudià violí al Conservatori Professional de Música de la mateixa ciutat amb Ofèlia Rodrigo. Acabà els seus estudis al Conservatori del Liceu amb el mestre Gonçal Comellas. Ha fet també diversos cursos de perfeccionament amb R.Berengola, X.Turull i E.Tieles, i ha participat en cursos internacionals d’interpretació a Llançà, Cervera i Torroella de Montgrí. Ha estat membre fundador de l’Orquestra Simfònica del Vallès, de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comelles i de diferents formacions de cambra. Actualment és membre del Quartet Hargrave. En el terreny pedagògic és mestre de violí en el Conservatori Municipal de Música de Sabadell, sent el director actual, i ha realitzat cursos amb S.Nelson.

Quim Térmens, rep la seva primera formació violinística al Conservatori de Música Sabadell de la mà d’Ofèlia Rodrigo; posteriorment estudia amb el violinista i mestre Gonçal Comellas amb qui es forma musicalment i realitza els seus estudis superiors. Ha rebut també classes magistrals dels M.Barta i A.Futer. Ha estat membre de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas. Actualment dirigeix des del violí l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 i és premiat, entre d’altres, amb el Primer

Premi de les Arts (apartat de música del sgl XX, Premi Xavier Montsalvatge). És autor de diversos espectacles infantils com “Popoff, un compositor despistat”, “Els quadres de Hartmann”, “Històries de Tumbuktú”, “El botó de Haendel”, “Telemann i la història d'en Quixot”... En el terreny pedagògic s’ha format amb personalitats com Sheila Nelson, Vaartan Manoogian i Mimi Zweig. Desenvolupa la seva tasca docent al Conservatori de Música de Vic com a mestre de violí i director de les seves orquestres de corda i ha estat convidat en xerrades sobre pedagogia, jurat de concursos instrumentals i de cambra, director de diverses trobades d'orquestres juvenils i com a mestre de violí al Curs Internacional de Música Principat d’Andorra. Actualment també és el director artístic del “Festival BBVA de Música Religiosa de Vic”.

Comments are Disabled