ARCATTIA

Arcattia
Sonata a Praga (2 violins i 1 violoncel)

El terme “bohemi” era utilitzat cap el s.XIX com a referència a la cultura del poble “gitano”, en aquells moments anomenats “bohemis”,  ja que arribaven de la regió de Bohèmia (Txèquia). Aquest terme comportava referir-se a persones amb escales diferents a les d'una societat sedentària i burgesa, com ara els artistes i intel·lectuals...i la ciutat bohèmia per excel·lència és Praga. Considerada com la ciutat daurada o la ciutat de les cent torres, el seu centre històric és declarat per la UNESCO com a patrimoni de la humanitat. Una ciutat plena d'història i que durant els segles XVII i XVIII era una de les capitals musicals europees, un centre musical propi on anaren molts músics i compositors de l'època. Posteriorment, i coincidint amb el nacionalisme del XIX, la música a Praga està en el seu punt més àlgid, amb la residència dels més importants músics txecs.

Per aquest programa us proposem dues Trio-Sonata de dos dels grans violinistes del barroc italià i que per raons de feina passaren llargues estades a la ciutat:  G. Tartini amb el seu Trio Sonata  en SolM i P. Locatelli amb el Trio Sonata op5 núm3, obres de marcat caràcter barroc però d'un lirisme únic. Amb elles dues obres en ple classicisme: el Divertiment KV439 de W. A. Mozart, persona molt enamorada de la ciutat on estrenà el seu Don Giovanni i que l'acollia quan se sentia menystingut a Viena, i la música d'un autor nascut a la mateixa ciutat de Praga, reconegut en gran mesura pel mateix Mozart i que el temps està situant com un dels autors importants d'aquest període:J. Myslivecek i el seu Trio Sonata núm 1.

I per arrodonir aquesta mostra musical de la ciutat de Praga dues partitures a cavall del romanticisme i nacionalisme escrites per dos dels autors txecs per excel·lència; el Terzetto op74d'A.Dvorak, potser l'autor txec més internacional,  i per acabar la música brillant i alhora enigmàtica de B. Martinú amb la seva Serenade núm 2.

Data:    Diumenge, 29 d’octubre del 2017
Hora:    6:00 de la tarda
Lloc:    Foment Mataroní - Espai F (C/. Nou, 11- Mataró)
Motiu:  XII Cicle de Concerts de Cambra

Foment Mataroní. Espai F

Comments are Disabled